0-24 Hitne Elektro Intervencije - Zagreb
Pon. - Pet. 08:00 - 16:00 / Sub. 09:00 - 13:00
0-24 Hitne Elektro Intervencije - Zagreb
Pon. - Pet. 08:00 - 16:00 / Sub. 09:00 - 13:00
Post Image

Što uzrokuje kvar utičnice i kako je popraviti

Zamislite da uključite svoj telefon i ništa se ne događa. Pokušavate riješiti problem na razne načine dok ne shvatite da vaš telefon, kabel za punjenje ili adapter ne rade – nego i sama zidna utičnica!

Ako je utičnica u vašem domu iznenada prestala raditi, postoji nekoliko razloga zašto se to moglo dogoditi. Pročitajte o nekim od ovih razloga u nastavku i saznajte više o tome što možete napraviti da popravite neispravnu utičnicu.

Aktivirao se osigurač strujnog kruga

Čest razlog zašto utičnica u vašem domu ne radi je taj što ste aktivirali osigurač. Kada je osigurač strujnog kruga preopterećen, što se događa kada se koristi previše električne energije, zaustavit će dotok električne energije do utičnica u svom krugu zaštite. Ovo je sigurnosna mjera koja radi svoj posao kako bi se spriječilo opasno preopterećenje sustava.

Provjerite ima li aktiviranih osigurača u vasem razvodnom elektro ormaru. Ako ih ima, to je vjerojatno Vaš problem. Možete vratiti struju u iskljucenu utičnicu okretanjem osiguraca u suprotnom smjeru ili u poziciju “on” ili “1”. Ali nemojte tu stati, isključite ili odspojite sve nepotrebne uređaje u istom strujnom krugu i kako biste izbjegli probleme u budućnosti.

Pregorjeli osigurač

Pregorjeli osigurač je još jedan potencijalni problem i može biti malo problematično da ga popravite sami. Ako niste sigurni kako bi pregorjeli osigurač trebao izgledati, provjerite postoji li komponenta s razbijenim staklom ili oštećenom žarnom niti.

Ako ste uvjereni da možete pronaći odgovarajući osigurač s istom amperažom, vjerojatno možete sami zamijeniti pregorjeli osigurač. Ako sumnjate u svoju sposobnost da to učinite sami, kontaktiranje iskusnog električara za pomoć je vjerojatno najbolji način.

Kvar utičnice sa zaštitom potencijala (FID)

Ako u svom domu imate utičnice s gumbima “Test” ili “Reset”, to su utičnice za osiguračem strujnog kruga poznatije kao “FID”. Ove utičnice su dizajnirane da se automatski isključe kada dođe do curenja električne struje u elemente koji za to nisu predvideni.

Možete reći postoji li problem s FID utičnicom ako pritisnete gumb “Test”, a gumb “Reset” ne iskoči. U tom slučaju trebali biste pozvati električara.

Loše ožičenje – Kvar na elektro mrezi u vašem domu

Ponekad je za to krivo ožičenje u vašem domu, pogotovo ako ste u starijoj kući ili u kući koja dugo nije renovirana. S vremenom se ožičenje može olabaviti ili popucati, što dovodi do gubitka električne energije u utičnici.

Ako sumnjate da je u vašem domu loše ožičenje, kontaktirajte profesionalnog električara za usluge popravaka ili ponovnog ožičenja što je prije moguće. Staro ili degradirano ožičenje može se zagrijati i izazvati električni požar.

Dostupni smo za sve vaše upite i konzultacije putem e-maila na info@codeco-brkljacic.hr

Nije dopušteno reproduciranje, kopiranje, distribuiranje, preinaka, prenošenje, objavljivanje ili revidiranje sadržaja ovih stranica bez pisanog dopuštenja