0-24 Hitne Elektro Intervencije - Zagreb
Pon. - Pet. 08:00 - 16:00 / Sub. 09:00 - 13:00
0-24 Hitne Elektro Intervencije - Zagreb
Pon. - Pet. 08:00 - 16:00 / Sub. 09:00 - 13:00
Post Image

Kućni požari uzrokovani kvarom elektro mreže

Kućni požari mogu započeti iz dosta različitih razloga. Požari na elektro ormarima i instalacijama vrlo su opasni. Prosječno 3800 ljudi (u svijetu) godišnje umire od kućnih požara (1.4 miliona kućnih požara u svijetu tokom prošle godine).

Znajte je li vaš dom u opasnosti

Starije kuće su izložene većem riziku od požara nego novije kuće. Glavni razlog za to je elektro instalacija. Prosječan dom u cijeloj zemlji je star preko četrdeset tri godine. Ova statistika pokazuje koliko je domova diljem Hrvatske u opasnosti od požara na električnim instalacijama. Kada pogledate statistiku godišnjih električarskih periodičnih inspekcija, renovacija elektro sistema, i sl. u domovima tada i sada, iznenađujuće je da nema više kućnih požara uzrokovanih elektro instalacijama. Prije trideset i pet godina nisu ni imali. Domovi prije dvadeset godina imali su vrlo osnovne električne zahtjeve jer je obično jedina električna energija bila potrebna za jednostavne kućanske uređaje. Ovi uređaji uključuju hladnjak, TV, perilicu/sušilicu, grijač vode, klima uređaj, mikrovalnu pećnicu i perilicu posuđa. Nakon ovih uređaja, nije bilo puno više za opskrbu doma električnom energijom.

Današnja kućna električna odgovornost eksponencijalno je veća od onoga što je nekad bila. Osim svih gore navedenih uređaja, današnji domovi moraju podržavati TV u gotovo svakoj sobi, punjače za telefone, punjače za računala, igraće konzole, aparate za kavu i računala, između ostalog.

Saznajte zašto se događaju požari na elektro instalacijama

Do požara na električnim instalacijama može doći iz različitih razloga. Neki mogu biti opća prijetnja a drugi su uzroci specifični za proizvode pojedinačnih tvrtki.

Još jedna mogućnost koja može pridonijeti požaru elektro instalacije i elektro ormara su oštećeni materijali. Komponente unutar elektro mreže ne traju vječno. Ako su izloženi vremenskim nepogodama, nepropisno instalirani ili u pretjerano vlažnim uvjetima, kućišta osigurača, utičnice i prekidači mogu se razgraditi i zahrđati prije nego što bi trebalo. Pokvarene komponente će na kraju zaiskriti i moguće izazvati požar. Elektro ormari služe za sigurnost, ali nisu savršene. Iskre unutar elektro ormara uslijed lošeg elektro spoja, dotrajalosti opreme, dotrajalosti elektro vodova (elektro žica) mogu je zapaliti. Međutim, postoje dobre vijesti, provjera oštećenih komponenti kao što su utičnice i prekidači je jednostavna. Jednostavno izvadite svaki od elemenata jedan po jedan i pregledajte ima li korozije ili bilo koje druge vrste oštećenja.

Što učiniti ako se Vaš elektro ormar zapali ili dio opreme na elektro mreži

Ako se Vaš elektro ormar zapali (ili komponenta u vašoj elektro mreži), prvo što biste trebali učiniti je nazvati vatrogasce. Čak i ako je požar mali i mislite da ga možete sami ugasiti, svejedno trebate nazvati nadležne službe. Kućni požari su nezgodni, pa čak i ako nema vidljive vatre, moguće je da vatra zahvati zidove. Jednom kad vatra zahvati zidove, može ugroziti strukturalni integritet cijele kuće. Možete ga pokušati sami ugasiti ako smatrate da je sigurno. Ako možete ugasiti vatru (NIKADA NE KORISTITE VODU), nakon što se ugasi, pričekajte vani vatrogasce u slučaju da se vatra proširi unutar zida. Ako ne možete ugasiti vatru, izvedite obitelj i ljubimce van prije nego što cijelu kuću proguta plamen. Prilikom samostalnog pokušaja gašenja elektro požara, provjerite ima li Vaš aparat za gašenje požara oznaku ABC, gdje se slovo C odnosi na elektro požare (na aktivnoj elektro mreži, pod naponom).

Kako odabrati električara

Promjena neispravnih elektro elemenata i razvodnog ormara sa najnovijom zaštitom je opasan posao i treba ga prepustiti samo električaru. Mi u Codecu Brkljačić osiguravamo da je posao napravljen u skladu sa strukom, najnovijom opremom i opremom provjerenih proizvođača sa važećim licencama. i radno iskustvo za sigurno i ispravno obavljanje zadataka.

Uz radno iskustvo za sigurno i ispravno obavljanje elektrotehničkih zadataka, naše stručno osoblje je konstantno uključeno u do-kvalificiranje i tečajeve obuke u radu sa novom opremom i sistemima.

Sljedeća stvar koju možete pokušati i možda najlakši način da pronađete pouzdanu opciju je putem preporuke. Preporuka nekoga kome vjerujete može biti od neprocjenjive vrijednosti kada tražite trgovca ili uslugu. Također uvijek možete pitati električara ili bilo kojeg servisera po tom pitanju ima li kakve reference.

Dostupni smo za sve vaše upite, hitne intervencije i konzultacije putem dežurnog telefona +385 (0)95/722-8448 od 0 do 24 sata dnevno ili putem e-maila na info@codeco-brkljacic.hr

Nije dopušteno reproduciranje, kopiranje, distribuiranje, preinaka, prenošenje, objavljivanje ili revidiranje sadržaja ovih stranica bez pisanog dopuštenja